OTVORITVENI PERFORMANS

UI DJ Projekt – dialog med UI in človekom je performans v živo, v katerem združita moči človeški in virtualni DJ. Z uporabo tehnologije globoke nevronske mreže sistem umetne inteligence (UI) izbere in zmiksa komade. Zaporedno podajanje in prepletanje njunih glasbenih intervencij utelešata dialog med človekom in UI skozi glasbo.

Zaporedno UI sistem in človek DJ nastopata v kar najbolj primerljivih pogojih, saj UI drzno uporablja celo fizične vinilne plošče in gramofone. Sistem posluša komade, ki jih predvaja človek DJ, določi tempo, presodi za kateri žanr gre, in nemudoma obdela informacije. Nato sistem UI izbere naslednjo ploščo, le pri polaganju plošče na gramofon potrebuje človeško pomoč.

Včasih UI deluje nepredvidljivo, saj ima sistem UI svojo pamet, tako da se lahko zgodi, da tehno posnetku s hitrim tempom sledi komad v free jazz slogu. Sistem poseduje sebi lastna nagnjenja in ritem, ki je poslušalcem neznan, kar v nastop vnese zabavno napetost.

Umetne inteligence ne bi smeli imeti za imitacijo ali posnemanje ljudi, saj ima logiko, ki je drugačna od človeške. Projekt predstavlja kritično raziskavo specifičnega odnosa med ljudmi in stroji. V performansu je UI partner, ki je sposoben misliti in nastopati ob boku svojega človeškega kolega.

Fotografije: Rakutaro Ogiwara

Več.