INSTALACIJA

Študija človeka #1, 5RNP je instalacija, v kateri človek  postane igralec. V prizoru, ki spominja na pouk risanja po živem modelu, obiskovalec prevzame vlogo modela, ki pozira, riše ga 5 robotov. Roboti, stilizirani minimalistični mehanski umetniki, so zmožni le obsesivnega risanja. Vsi se imenujejo Paul-III (a, b, c, d, e) in so si povsem podobni, z izjemo oči, ki so bodisi staromodne digitalne kamere ali spletne kamere nizke resolucije.

Zvoki, ki jih roboti povzročajo, ustvarjajo improvizirano zvočno kuliso. Roboti opravljajo funkcijo, ki jo navadno dojemamo kot delo umetnika, človek pa je zgolj nepremičen objekt.

Projekt je bil razvit z namenom, da ublaži avtorjevo morečo slikarsko blokado. Delo lahko vidimo tudi kot ustvarjalno berglo ali kot psihološki avtoportret. Tudi če način, na katerega robot riše, temelji na avtorjevi tehniki, slog ni imitacija Tresseta, pač pa interpretacija, na katero vplivajo robotove značilnosti.

Roboti Patricka Tresseta so akterji, katerih vedenjski vzorci so bili razviti v obliki računalniških programov, postopoma opredmetenih skozi skiciranje v neskončnem iskanju tiste prave linije. Mehanska telesa nimajo duše, ne duha, pa vendar je njihov namen, da nam predstavijo “človeške zgodbe“. Sledi njihove aktivnosti, njihovi gibi, reakcije in odločitve so ohranjeni kot analogni spomini na papirju prek zaporedja nanašanja grafične sledi, ki jo na koncu občutimo kot človeško.