EKSPERIMENT V ŽIVO IN PERFORMANS

Hobotnica ima osupljive sposobnosti spreminjanja svoje oblike in barvnih vzorcev. Človeštvo fascinira že tisoče let. V sodobnosti simbolizira temno energijo, ki s svojimi lovkami obvladuje politiko in gospodarstvo. V zadnjih letih nevroznanstveniki, evolucijski biologi, tehnologi in znanstveniki s področja robotike poglobljeno raziskujejo to skrivnostno, mistično bitje.

Octopus Brainstorming je plod sodelovanja dveh principov, umetnosti in znanosti. Avtorji ga razvijajo že pet let. Niz EEG senzorjev, vgrajenih v telo hobotnice, osvetljeno z barvnimi lučmi, obiskovalca popelje v hobotničin magični in duhovni svet. Obredno pokrivalo v obliki hobotnice na ta način simbolizira utelešeno inteligentnost.

Octopus Brainstorming je namenjen vzpostavljanju komunikacije med različnimi biološkimi vrstami, posega na področja vprašanj o ekologiji uma (Bateson). Končni cilj našega brainstorminga s publiko je ideja o raznolikosti in komuniciranju z globalnim jezikom kot tudi ohranjanje in zaščita vrst ter našega planeta.

 

Victoria Vesna (US, nekdanja Jugoslavija)
Victoria Vesna je umetnica in profesorica na univerzi UCLA, na Oddelku za oblikovalske medijske umetnosti ter ustanoviteljica ter direktorica Art|Sci centra na UCLA. V svojih instalacijah raziskuje, kako komunikacijske tehnologije učinkujejo na kolektivno vedenje in kako se dojemanje identitete spreminja v odnosu do znanstvenih inovacij (Doktorat, na University of Wales, 2000). Pri svojem delu sodeluje s skladatelji, z nanoznanstveniki, nevroznanstveniki, evolucijskimi biologi; pridobljene izkušnje pa prenaša na svoje študente. Svoja dela je razstavljala že na več kot 20 samostojnih razstavah, sodelovala je na več kot 70 skupinskih razstavah, njeni članki so bili objavljeni v več kot 20 publikacijah, v zadnjem desetletju pa je bila povabljena kot predavateljica na prek 100 predavanj.

Mark Cohen (US)
Mark Cohen je strokovnjak za inženirstvo in nevroznanost. Sodeloval je pri razvoju praktičnega echo-planer skeniranja, ultra hitrih aplikacij za MRI, MRI na osnovi kontrasta in BOLD funkcijskega MRI, aplikacij na področju analize linearnih sistemov s ciljem zvišanja občutljivosti in resolucije fMRI, ter hkratnih beleženj EEG in MRI za doseganje boljšega razumevanja dinamike možganov in distribuiranega procesiranja. S sodelavci je prispeval k razumevanju moči prepoznavanja vzorca in strojnega učenja tako pri interpretaciji nevronskih podatkov kot tudi pri izvoru odkritja procesov, ki rezultirajo v kogniciji, percepciji, čustvih in patologiji. Cohen deluje na UCLA, na Oddelku za psihiatrijo, nevrologijo, radiologijo, biomedicinski inženiring, psihologijo in biomedicinsko fiziko ter je tudi član kalifornijskega inštituta za nanosisteme (CNSI).