INTERAKTIVNA INSTALACIJA

Bird Song Diamond Mimic je interaktivna instalacija, ki obiskovalcem omogoča, da se preizkusijo v ptičjem petju in tako izkusijo kompleksnost učenja novega jezika. Projekt je v vsaki postavitvi prilagojen okolju. Na Speculum Artiumu obiskovalce spodbuja, da se učijo in posnemajo petje kanarčka v rovu premogovnika. Ko udeleženci zaslišijo ptičje petje kanarčka in ga začnejo oponašati, program izmeri in določi približek njihovega posnemanja. Projekt je del obsežnejše instalacije virtualne realnosti in predstavlja širitev raziskovalnega projekta Mapiranje zvočnega omrežja ptic, ki ga vodi evolucijski biolog Charles Taylor. V tem delu sta se umetnica in znanstvenik povezala v prizadevanju, da bi opomnila in opozorila javnost na to, da ptice in njihovo zvočno bogastvo izginjajo iz našega vsakdana.

 

Victoria Vesna (US, nekdanja Jugoslavija)
Victoria Vesna je umetnica in profesorica na univerzi UCLA, na Oddelku za oblikovalske medijske umetnosti ter ustanoviteljica ter direktorica Art|Sci centra na UCLA. V svojih instalacijah raziskuje, kako komunikacijske tehnologije učinkujejo na kolektivno vedenje in kako se dojemanje identitete spreminja v odnosu do znanstvenih inovacij (Doktorat, na University of Wales, 2000). Pri svojem delu sodeluje s skladatelji, z nanoznanstveniki, nevroznanstveniki, evolucijskimi biologi; pridobljene izkušnje pa prenaša na svoje študente. Svoja dela je razstavljala že na več kot 20 samostojnih razstavah, sodelovala je na več kot 70 skupinskih razstavah, njeni članki so bili objavljeni v več kot 20 publikacijah, v zadnjem desetletju pa je bila povabljena kot predavateljica na prek 100 predavanj. Več o umetnici si lahko preberete tukaj.

Charles Taylor (US)
Charles Taylor je profesor in raziskovalec na področju ekologije ter evolucijske biologije na UCLA. Doktoriral je iz Ekologije in evolucije, na SUNY, Stony Brook. Tematika njegovih del je evolucija umetnega življenja (A-Life), kot so na primer programska oprema in roboti, v zadnjem času pa prilagodljivi senzorski nizi. Taylorjev laboratorij trenutno uporablja senzorske nize, ki razumejo slovnico in pomen ptičjega petja.

Hiroo Iwata (JP)
Hiroo Iwata je profesor na Fakulteti za inženiring, informatiko in sisteme na Univerzi Tsukuba na Japonskem ter predsednik Družbe za virtualno resničnost Japonske (2016, 2017). Pri svojem raziskovanju se osredotoča na razvijanje projektov z uporabo virtualne resničnosti in robotike. Je začetnik projekta Device Art (2004), dela pa je predstavljal na razstavi Emerging Technologies, v okviru SIGGRAPH, od leta 1994 do 2007. Leta 2013 je Iwata razvil program doktorskega študija Empowerment Informatics (EMP), ki ga tudi vodi.

Reiji Suzuki (JP)
Reiji Suzuki je izredni profesor na Oddelku za znanost o kompleksnih sistemih na Univerzi v Nagoji. Raziskuje interakcije med evolucijskimi in ekološkimi procesi z uporabo umetnega življenja A-Life. Zanima ga tudi razumevanje akustičnih interakcij med pticami pevkami kot primer kompleksnih sistemov.

John Brumley (US)
John Brumley je študent doktorskega študija Empowerment informatics na Japonskem.