Simpozij: Umetnost-znanost-tehnologija in družba za opolnomočenje

DELAVSKI DOM TRBOVLJE, 16. SEPTEMBER 2017

Na začetku 21. stoletja obstaja pomemben konflikt med visoko razvitim tehnološkim napredkom na eni strani in pomanjkanjem človečnosti in empatije na drugi. Vse to postavlja pod vprašaj preživetje človeške družbe, kot jo zdaj poznamo.  Tehnologija je tako močno napredovala, da zdaj prevzema mesto kognitivnega principa človeštva, kot smo ga nekoč poznali.

Cilj simpozija Speculum Artium 2017, z naslovom Umetnost-znanost-tehnologija in družba za opolnomočenje je, da informira in navdahne širšo javnost  s sodobnimi dosežki v tehnologiji, znanosti in posledično tudi v umetnosti, ki niso zgolj nevtralna orodja, temveč ki dejansko soustvarjajo novo bistvo sodobnega človeka. Umetnost, znanost in tehnologija v današnji družbi predstavljajo kohezivne elemente v povezovanju geneze človeka, saj so – v sintezi – ustvarili temelje za novo kulturo naše vrste. Percepcija produkcije na področju sodobnih, vizualnih, visoko tehnoloških naprednih umetniških praks v svoje pojmovanje vključuje tudi družbeno-znanstvene raziskave o stanju na področju eksistencialnih problematik človeštva kot skupnosti. Hitrost sprememb, ki jih prinaša in ki nam jih vsiljuje tehnološki razvoj na področju digitalnih in virtualnih komponent, neizogibno vpliva tudi na družbeno-ekonomsko politiko v skladu z načeli globalizacije. Na prvi pogled se kaotični razvoj kulture potrošništva in novomedijske družbe zdi nezaustavljiv. Videti, misliti, upravičiti in biti informiran, ne predstavljajo le lastnosti fizičnih odnosov do sveta, temveč segajo tudi na področje psihološkega in metafizičnega. Naš cilj je, da več generacijam približamo sodobna vprašanja ter da jih izobrazimo o različnih in novih možnostih uporabe novomedijskih tehnologij za opolnomočenje vseh nas, da bi lahko prispevali k izboljšanju družbe, v kateri vsi živimo.

Premislimo in reagirajmo!

Urnik simpozija

9.30 – 10.00 Registracija
10.00 – 10.45 Mag. Zoran Poznič (SI)
10.45 – 11.30 Dr. Janez Strehovec (SI)
10 min odmor
11.40 – 12.25 Ivan Novak (SI)
12.25 – 13.10 Dr. James Gimzewski (US)
10 min odmor
13.20 – 14.05 Tomo Križnar, Bojana Pivk Križnar (SI)
14.05 – 15.00 Gerfried Stocker (AT)

Simpozij bo v angleškem jeziku. Moderirala ga bo Maša Jazbec, doktorska kandidatka na Empowerment Informatics (VR lab), University of Tsukuba