BIOKUGLA – samooskrbni rastlinjak: KID KIBLA

 

 

 

Mobilna delavnica je Samooskrbni rastlinjak oziroma Biokugla – ki smo jo razvili v projektu Mentor kit in dopolnili z elektronskimi komponentami v sodelovanju z Zavodom 404 na taboru Kit camp v Rimskih Toplicah avgusta letos. Mentorica delavnice je Irena Pamič.

Na delavnici bodo udeleženci izdelali samooskrbni rastlinjak s pridihom novomedijske umetnosti po principu naredi si sam. Pri tem bodo združili naravo in umetnost, spoznavali različne umetnike in njihova dela ter se seznanili s pristopi, ki jih nekateri umetniki uporabljajo za novomedijske vsebine.

Tako kot njena predhodnica Wardova steklenica, ki je bila odkrita leta 1829, je tudi BIOKUGLA sistem za gojenje rastlin, skozi katerega prehaja le energija (svetloba in toplota), medtem ko snov ostaja zaprta znotraj njenega oboda. Najpreprosteje povedano to pomeni, da rastlin v BIOKUGLI ni potrebno nikoli zalivati, saj se znotraj nje samodejno vzpostavi vodni krog, podoben tistemu v Zemljini atmosferi: ko odvečna voda izpari, se kondenzira na stenah BIOKUGLE in nato ponovno v obliki kapljic zdrsi v prst ter tako zalije rastline. Tudi svojo hrano si BIOKUGLA proizvede sama: odmrli deli rastlin v atmosfero izpustijo ogljikov dioksid, ki ga nato zdravi deli rastline črpajo iz zraka in uporabijo kot gradnik rastočih delov rastline. Ker rastline s pomočjo fotosinteze same proizvajajo kisik, je tudi tega plina, nujnega za življenje, v BIOKUGLI dovolj.

Prednost BIOKUGLE ni le v tem, da lahko v njej gojijo rastline tudi tisti, ki so pogosto zdoma in nimajo priložnosti za redno zalivanje. Omogoča nam tudi, da v stanovanju gojimo takšne vrste rastlin, ki v človekovem bivališču sicer ne bi mogle obstati dlje časa (na primer mah).

Delavnica je del neformalnega izobraževanja KID KIBLA, ki je podprto s strani Ministrstva za kulturo RS in je del projekta Risk Change, ki ga sofinancira program Ustvarjalna Evropa Evropske Unije.

Mentor kit.