INSTALACIJA

“Zagotovo je naša odgovornost, da naredimo vse, kar je v naši moči, da ustvarimo planet, ki je domovanje ne samo za nas, ampak za vse žive organizme na zemlji.”
Sir David Attenborough

Videnje nevidnega je bio art instalacija, ki uporablja preprosta orodja, lečo luči ali laserja in kamero pametnega telefona, da bi dobili boljši vpogled, razumevanje in ozaveščenost o tem skorajda neznanem, ampak kljub temu zelo posebnem in občutljivem morskem črvu, ki prebiva v simbiozi z algo. Projekt spodbuja k pogledu z nove oziroma drugačne perspektive z namenom širjenja naših obzorji.
Miha Godec o projektu

Predavanje je bilo uvod v razumevanje povezave in konteksta umetnost – znanost – tehnologija s poudarkom na sodelovanju in povezovanju teh dejavnosti v 20. in 21. stoletju.
Delavnica DIY Mikroskopija je namenjena opazovanju nevidnega, kakor tudi  vzpostavitvi razumevanja morske biologije s konkretnim delom na primeru ekologije morskega habitata in razumevanja hitre spremembe našega okolja s pomočjo izobraževalnega paketa BIOBOX / Roscoff črv, ki je bil razvit na Morski biološki postaji v Roscoff-u, Francija.
Robertina Šebjanič o delavnici Vizija prihodnosti v antropoceni dobi / umetnost & ekologija (UNG AU v sodelovanju z edicijo Mi, festivala Pixxelpoint 2016, kuratorica Rene Rusjan)

Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici letos predstavlja dvojec študenta in gostujoče umetnice-mentorice, Mihe Godca in Robertine Šebjanič. Izbrali smo delo Videnje nevidnega, Roscoff projekt, ki izvira neposredno iz študentskih delavnic, ki jih je vodila Robertina Šebjanič v sklopu spremljajočih dogodkov festivala Pixxelpoint 2016, na temo Mi, v poglavju umetnost – znanost. Kasnejši projekti so še v procesu nastajanja, a nakazujejo odločno zanimanje magistrskega študenta Mihe Godca za vprašanja, ki jih postavlja tudi letošnja festivalska tema, umetnost in znanost za opolnomočenje.
Rene Rusjan o izboru in sodelovanju