Valerie Wolf Gang

Mokre sanje

»Za razumevanje zunanjosti akvarija je bolje, če nisi riba.«

– André Malraux

Prisluškovanje pogovorom tujcev in skrivno opazovanje drugih sta od nekdaj del človeške narave. Nenehno opazujemo druge, se z njimi primerjamo ter ustvarjamo nove zgodbe in domneve. V 21. stoletju, v obdobju tehnologije in virtualnih komunikacij, tehnologijo vse bolj uporabljamo oziroma zlorabljamo za zakrivanje lastne identitete in za vohunjenje za drugimi. Vdiramo v intimne prostore in v zasebnost drugih, pogovarjamo se z anonimnimi ljudmi in si izmišljamo lastne alter ege. Z instalacijo Mokre sanje mlada slovenska umetnica Valerie Wolf Gang ustvari okoliščine za družbeni intervencionizem, ki opazovalce skrije za anonimno identiteto in jim daje možnost »vdiranja« v intimno življenje drugih – če si upamo opazovati in kršiti družbene norme. Opazovalec postane nevidni človek, ujet v akvarij lastne domišljije.

»Instalacija ne išče odgovorov v metaforičnem svetu, vendar daje na ogled čisto in surovo resničnost, ki se se odvija v realnem času pred očmi gledalcev. Lovi trenutke in vsako minuto spreminja zgodbo, ki jo krojijo naključni neznanci, javnost pa ima možnost, da prisluhne in pogleda v ogledalo, ki reflektira resničnost sodobne družbe […] je akvarij, je prostor stičišča neznanih obrazov, središče novih zgodb ter nenavadnih zapletov, ki brišejo mejo med virtualnim ter realnim svetom.«

– Valerie Wolf Gang

Poglavitni del instalacije je akvarij, v katerem obiskovalec vidi dva delujoča monitorja, potopljena v tekočino. Na obeh zaslonih je v brskalniku odprta Omegle, pogovorna spletna stran, ki povezuje naključne ljudi za pogovor prek spletnih kamer. Obiskovalec spletne strani začne pogovor z drugim uporabnikom. Vsak sogovornik lahko trenutni pogovor kadarkoli prekine in začne novega z drugim naključnim obiskovalcem strani. Te naključne povezave v »realnem času« ustvarjajo nepredvidene pogovore in trenutke v času. Ljudje na Omegle ne vedo, da jih opazujejo obiskovalci galerije – zaslona sta obrnjena drug proti drugemu, spletne kamere pa ju snemajo, s čimer kažejo digitalno podobo naključnih ljudi, ki jih izberejo algoritmi.

Obiskovalci vstopijo v »digitalni pogovor« in postanejo del akvarija. Lahko sledijo pogovoru in krožijo po akvariju, lahko so tihi vohuni, kot delavci ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA), lahko pa se vključijo v pogovor in zmotijo »realnost«. Instalacija postane medij spontane predstave in sožitja med virtualnim in fizičnim svetom, ki je ustvarjen iz algoritmov in realnočasovnih interakcij.
Od Četrtka 13.9. do sobote 15.9. 2018
16:00 interaktivna instalacija Mokre sanje, Valerie Wolf Gang (eksperiment v živo)

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana