Takayuki Todo

SEER: Simulative Emotional Expression Robot

(SEER: Simulativno čustveno izrazni robot)

“Seer” je kompaktni humanoidni robot, ki je bil razvit kot posledica globokega raziskovanja pogleda in izraza človeškega obraza.

Robot je sposoben fokusirati pogled na določeno točko, ne da bi ga bilo mogoče zmesti s premikanjem vratu. Posledično se zdi, kot da ima robot svoje lastne namene, med sledenjem in spremljanjem okoliških ljudi in okolja. Med sledenjem oči s pomočjo senzorjev na kameri tudi interaktivni pogled.

Poleg tega sem lahko, z mehko elastično žico narisal obok obrvi, in tako obogatil robotov izraz, kot da ta živi s čustvi.

Namen moje raziskave in razvoja ni odgovoriti filozofski temi “ali bo robot (ali računalnik) razvil um ali čustva kot človeštvo”, ampak prikazati občutek zavestnih čustev kakršne lahko ustvari človek. Mislim da je mogoče prikazati kot-človeško komunikacijo, z izdelavo zadovoljivega interakcijskega sistema med čustvenim zaznavanjem in izrazi. Če lahko se lahko razumemo in se identificiramo s tistimi roboti, ki se lahko naučijo in uporabljajo čustvene izraze in kontektste; ali bi jih lahko razlikovali od tistih z resničnimi umi in čustvi?

Kot prvi korak k tem spoznanju sem zamislil, da sta potrebna dva pogoja: oči, s katerimi zaznamo prikaz drugega obraza, in obraz, da ga naredim bolj privlačnega gledalčevemu očesu.