Davidov pogled

Michelangelov kip Davida simbolizira pomembno točko preobrata v svetu umetnosti: renesanso, ki je spremenila nadaljnji razvoj umetnosti, saj so mnogi umetniki v tem obdobju dobili navdih ter pogum, da so začeli razmišljati drugače. Pogled Davidovega kipa se osredotoča na veliko močnejšega nasprotnika, za katerega so vsi mislili, da bo zmagal in premagal Davida z lahkoto; a v bitki je z zvijačo zmagal mlajši mož, in tako prinesel upanje na svetlejšo prihodnost; dokazal je, da lahko um premaga moč mišic. V tem projektu igra Davidova zgodba pomembno simbolično vlogo, saj projekt postavlja vprašanje, kam David strmi v 21. Stoletju, in kdo simbolizira nasprotnika zdaj.

Glavni del projekta je prostorska instalacija, ki je sestavljena iz podstavka, na katerega stopi obiskovalec in postavi svojo glavo v 3D natisnjeno Davidovo glavo, v kateri vidi svoj pogled – prostorsko sceno, ki se nanaša na prihodnost in vpliv moderne tehnologije na življenje. Obiskovalec na podstavku simbolično postane David. Občinstvo postane del instalacije. V produkcijo so vključene različne tehnike: 3D skeniranje in dizajn, 3D tiskanje, programiranje, U.I., VR, EEG, nevronske omrežja in drugi tehnološki pristopi; hkrati gre pri projektu za delo z materiali ter sam proces sodelovanja med človekom in tehnologijo.

Znotraj glave je posebej zasnovana EEG naprava in drugi senzorji, ki merijo uporabnikove podzavestne impulze, ti pa vplivajo na vsebino videa znotraj VR očal, zato vsak doživi unikatno izkustvo. Davidova glava v instalaciji tako postane medij med realnostjo in virtualnostjo, in najpomembnejše, instalacija bere uporabnikove impulze, ki interaktivno vplivajo na potek zgodbe v virtualni resničnosti. Projekt ustvarja simbiozo človeka in umetne inteligence, ki poskuša ukrasti sanje in iz njih pobrati kreativnost; to je element, ki je nujen za nastanek tehnološke singularitete – trenutka, ko je tehnologija sposobna enakega intelekta in kreativnosti kot človek.