DSD-08AS

DSD-08AS je elektromehanična zvočna instalacija.

24 modulov – vsak sestavljen iz dveh solenoidov, kovinske tirnice in kovinske krogle – gradi medsebojno sprožilni sistem, v katerem kovinske krogle delujejo kot prevodnik med tirnico in solenoidom. Krogla zapre krogotok in elektrika se vklopi na solenoidu, ki v istem trenutku potisne kroglo nazaj na drugo stran, s tem pa se odklopi iz električnega toka. To pripelje do medsebojne igre med dvema solenoidoma in več ponovitvami z različnimi časovnimi zamiki.

Kmalu po vklopu elektrike v instalaciji se ritem potiskov solenoidov, ki zadevajo kovinske krogle, začne spreminjati in vedno znova samo-obnavljati v neskončnih možnostih. Na zvok poleg mehanskih netočnosti vpliva več faktorjev: trenje krogel na tirnicah, značilnosti zidu, površina, na kateri je nameščena instalacija, velikost prostora in položaj opazovalca. Na koncu cikla se elektrika izklopi in krogle počivajo v svojem zadnjem položaju. Opazovalec tako ostane v tihem prostoru, v katerega se počasi vračajo zvoki iz okolice.

Enako kot pri prejšnjih delih, je avtor tudi pri tem eksperimentiral z nekonvencionalnimi načini ustvarjanja zvoka z uporabo naprav in orodij, ki so bili narejeni za druge namene. V tej instalaciji postanejo ti objekti nove naprave, ki ustvarjajo nepredvidljive rezultate.