Znotraj/zunaj

V projektu Inside/Outside umetnica poskuša nagovoriti našo nezmožnost prenosa naše zavesti v digitalni svet. Medtem ko smo obsedeni s tem, kako se naša digitalna osebnost pojavlja na spletu v obliki slike, citata ali pa “všečka”, pozabljamo pomisliti na to, kako bo naše notranje, spiritualno življenje, projicirano digitalno.

Avtorica poskuša podati sporočilo v seriji renderiranih slik in videoposnetkov, pridobljenih s 3D skeniranjem človeškega telesa, in prenosom teh podatkov v “računalniški svet”. Tako kot posthumanistični pogled vidi telo kot originalno protezo, se skenirano telo (ironično) prav tako znajde prazno po vstopu v digitalni svet. Na to prazno lupino gledamo od znotraj; da najdemo ekosistem, ki človeškemu očesu prej ni bil viden, in se razkrije kot odprta dimenzija, ki jo podpirajo ostanki fizičnega telesa. Ti podporniki delujejo kot subsidiarna struktura naši nezemeljski zavesti v svetu, v katerem informacijski sistem nadvlada materialno utelešenost.

Slike nam omogočijo čas za introspekcijo, medtem ko nas silijo, da vidimo utelešenje naše zavesti v digitalnem svetu; in čas, da si zamislimo, kako bi čutili, mislili in se vživljali, ograjeni v virtualno telo. Tako projekt predstavlja način za vizualizacijo naših obsesij s podatki in digitalnim, kot tudi način za prenašanje naših vsakodnevnih digitalnih frustracij, in meditacijo o naših digitalnih jazih.

Projekt je bil predstavljen na skupinski razstavi USB Shuffle, na Institut für Alles Mögliche, v Berlinu,  leta 2017, na Triennial of Young Artists – Premiera 2018, v Centru za moderno umetnost, v Celju, in na skupinski razstavi Bodies in Movement, v galeriji Millepiani, v Rimu.