Iz ušesa v usta

Iz ušesa v usta je generativna zvočna instalacija, namenjena refleksiji o pomenu razmišljanja skupaj z umetno inteligenco.

Ko obiskovalec vstopi v instalacijo, vidi dva velika ekrana, ki visita na nasprotnih straneh sobe. Na prvem ekranu se predvaja videoposnetek ušesa, na drugem pa videoposnetek ust. Posnetka se nikoli ne predvajata hkrati, ampak se izmenjujeta. Uho se odpira občinstvu, usta pa ustvarjajo pesmi.

Ko uho nakaže obiskovalcu, da posluša, mora le-ta odgovoriti na vprašanje o razmišljanju, ki ga sestavi umetna inteligenca. Ko obiskovalec odgovori, umetna inteligenca prične peti pesem; njena vsebina je vprašanje o razmišljanju, osnovano na odgovoru občinstva. S sodelovanjem v tem neskončnem ciklu spraševanja lahko ljudje in umetna inteligenca sestavljajo glasbo brez dokončnega odgovora.

V tej instalaciji se obiskovalec ne sreča s konvencionalno umetno inteligenco, ki je ustvarjena, da odgovarja na naša vprašanja. Namesto tega spozna novo inteligenco, ki ustvarja vprašanja, in tako obiskovalec oblikuje svoj novi jaz, medtem ko poskuša odgovoriti na postavljena vprašanja.

Kaj se bo zgodilo z razmišljanjem pri ljudeh v 21. stoletju, ko bomo sobivali z umetno inteligenco?