Slika slike – koda mojih možganov 1.0

Kako nevidni “pogovori telesa” postanejo vidni v digitalnem svetu?

Eksperiment se začne v vašem telesu, v vaši glavi! Ali se vedno zavedate, kaj mislite? Ali vi izbirate, kaj se dogaja v vašem umu, ali nanj vpliva, ga upravlja ali celo nadzoruje zunanje okolje, svet, v katerem živite?

Naši možgani vsak dan procesirajo milijone slik. Pri tem živčne celice v možganih oddajajo širok spekter signalov. Ena sama misel lahko sproži cel ognjemet električnih signalov v možganih. Tako živčne celice (nevroni) komunicirajo druga z drugo. V možganski skorji, najbolj zunanjem delu možganov, kjer je veliko gub in vijug, je število nevronov še posebej veliko. EEG (elektroencefalografija) “prisluškuje” pogovorom nevronov. Zmogljiv računalnik lahko prepozna vzorce v signalih in jih prisodi k določeni možganski funkciji. Za izvedbo EEG-ja pritrdimo majhne kovinske ploščice (elektrode) na lasišče; te merijo električno aktivnost živčnih celic. Podatki, ki jih elektrode zbirajo, so osnova za elektroencefalogram, ki je sestavljen iz kratkih in dolgih možganskih valov. Ta možgansko-računalniški vmesnik sporoča informacije neposredno iz možganov v računalnik.

Navzven se naša domišljija – naša “mentalna moč” – ne vidi. To je zaseben prostor vsakega posameznika. Kako podobni smo drugim ljudem, in kaj že lahko izmerimo? Kako enostavno je manipulirati z našimi mislimi? Ko slišimo besedo Dunaj, se nam verjetno v glavi takoj pojavi slika. Kje v možganih je ta slika, in kaj se z njimi dogaja? Ste se že vprašali, ali bi lahko prenehali misliti na sliko Dunaja, če bi to želeli? Ta trenutek se v možganih dogajajo nevidni procesi.
Te procese v možganih lahko napravimo vidne s pomočjo biometrične merilne tehnologije v povezavi z računalniško tehnologijo in drugimi napravami. Instalacija Koda mojih možganov 1.0 se ukvarja prav z vizualizacijo in merjenjem individualnih možganskih oscilacij. Ali instalacija prepozna tudi mesto, na katerega mislite?

To je potovanje iz analognega v digitalno v analogno v digitalno.

Vabljeni ste, da v okviru treh interaktivnih instalacij izkusite biometrično merjenje vašega telesa. Eksperiment se začne pri analognem (telo – možgani). Začne se s človeškim telesom, ki spreminja notranje procese v digitalne signale (računalniške podatke). Naprava bo spremenila digitalne podatke v analogno narisano možgansko kodo. Ta košček papirja se bo potem s skeniranjem spremenil v digitalne podatke. Svojo možgansko kodo lahko primete v roke, jo odnesete s seboj, ali pa jo vstavite v “zbiralec podatkov” (možganski dekoder) in pogledate, kakšna slika se pokaže na ekranu.

Ali bodo nekega dne “A.I. možganski dekoderji” odprli vrata v naše skrivnostne mentalne svetove? Umetniška interaktivna instalacija My Brain Code 1.0 se po eni strani sprašuje o digitalizaciji v dobi A.I. tehnologij, po drugi strani pa odpira možnosti, kako lahko nove tehnologije kažejo podatke možganskih valov z visoko natančnostjo v realnem času.