Znotraj – zunaj ML 1.0

Poglejmo v lastno telo.

Ozrite se skozi okno v vaše možgane: Znotraj – zunaj ML 1.0 ponuja možnost in prostor, da se lahko čudimo nevronski kompleksnosti in večplastni naravi krhkih, nedotaknjenih notranjih struktur lastnega telesa.

Govorimo o očesni mrežnici. To je točka, v kateri se svetloba iz zunanjega sveta spremeni v slike našega notranjega sveta vida. Karkoli počnemo – beremo, hodimo, se stegujemo k predmetu ali prepoznavamo obraz – milijoni živčnih celic v mrežnici procesirajo vsako sliko, ki jo vidimo. Tudi najmanjši žarek svetlobe sproži verižno reakcijo dogodkov v mrežnici.

Fundus kamera (kamera za mrežnice) je edina tehnična naprava, s katero lahko ustvarimo optično fotografijo notranjega dela telesa, ne da bi se telesa dotaknili. Ustvari se slika mrežnice. Mrežnica je nekakšna izpostava možganov in ena izmed ključnih prehodov za sposobnost zaznavanja. To je točka, v kateri se svetloba iz zunanjega sveta spremeni v slike našega notranjega sveta vida. Mrežnica se uporablja tudi za identifikacijo oseb, saj so individualni vzorci žil v mrežnici različni tudi pri enojajčnih dvojčkih. Po nedavnih poročanjih lahko umetna inteligenca deepmind s pomočjo skeniranja mrežnice pravilno prepozna bolezni oči v 94,5 odstotkih primerov.

Ampak ali bi lahko ustrezna umetna inteligenca iz takšnih analiz izračunala tudi vašo prihodnost? Na primer vašo poklicno kariero, vašo starost, vaša zanimanja, vaša notranja prepričanja, najboljšo izbiro partnerja ali pa celo vaš osebnostni razvoj?