Projekt Digitalni šaman

Projekt Digitalni šaman predlaga nov način žalovanja, ki sledi tehnološkemu napredku. 3D natisnjeno masko obraza pokojnika namestimo na robota, na katerem je naložen program za gibanje, ki posnema njegove fizične značilnosti – osebnost, govor, geste, kot da bi bil obseden z duhom pokojnika. Program deluje 49 dni* po smrti (tradicionalno budistično obdobje žalovanja na Japonskem). Med tem časom lahko sorodniki izkusijo simulacijo pogovora s pokojnikom, kot da bi bil še živ. Na 49. dan se robot poslovi od žalujočih in program se izklopi.

Program je zasnovan tako, da omogoča žalujočim, da 49 dni preživijo z robotom, ki ga na videz, kot medij, obsede duh pokojnika. Avtorica je koncept razvila po smrti svoje babice, ko je osebno izkusila vlogo pogreba kot rituala žalovanja za tiste, ki ostanejo. Čeprav sta si svetova alkimije in vere, ter znanosti in tehnologije, navidezno nasprotna, sploh glede na veljavno predpostavko vere v »nekaj, česar ni tu«, avtorica verjame, da sta si v resnici zelo blizu in da predstavljata medsebojno kompatibilni področji. V skladu s tem prepričanjem je bil projekt zasnovan z namenom, da predlaga nove oblike molitev in pokopa v dobi naprednih znanosti in tehnologij.

Eksperiment je del raziskovalnega projekta o pogrebnih ritualih – kot oknih v unikatno japonske poglede na življenje in smrt. To je eno iz serije del “digitalnega šamanizma”, ki poskuša povezati japonska ljudska prepričanja s tehnologijo.

*Po budističnem verovanju traja 49 dni, da pokojnik vstopi v naslednje življenje.

V sodelovanju s podjetjem