WRO ART CENTER – WRO NA TURNEJI

https://wrocenter.pl/en/o-wro/

Poljska prva institucija, ki deluje na presečišču sodobne umetnosti, medijev in komunikacije in se nahaja v Wrocławu na jugovzhodu Poljske.

Originalne razstave, izobraževalni, raziskovalni in publikacijski programi WRO Art Centra so osnovani na eksperimentalni umetnosti in organizacijskih praksah. 

Preko poljskih in mednarodnih projektov prikazujejo kreativni potencial novih tehnologij in raziskujejo inovativne odnose slike, zvoka in percepcije v kontekstu moderne umetnosti in kulturne refleksije. 

Predstavljeni programi nagovarjajo širšo publiko katero zanimajo novi jeziki umetnosti. WRO Art Center je večinoma financiran s strani javnih sredstev in EU skladov in je tako neodvisna institucija in organizacija za javno dobro. 

O WRO biennalu 

Ob 30 obletnici WRO Biennale raziskuje razvoj komunikacijskih orodij; ponuja kritični pogled na procese ki se dogajajo v družbi, komunikaciji in družbi; in raziskuje ČLOVEŠKI VIDIK skozi post-tehnološko perspektivo. 

Od maja do decembra 2019 je na WRO bilo razstavljeno več kot sto del mednarodnih umetnikov. Bila so postavljena na lokacijah širom Wrocława. Ponujala so pogled na kompleksne skrbi znotraj teme ČLOVEŠKI VIDIK 18. WRO Bienala pri čemer so v ospredje potisnila človeško prisotnost in aktivnost v po-resničnem (post-truth) in s krizami prepredenim svetom; tem dejstvom, ki ga pogosto postavimo izven globalnega zavedanja kot preveč transparentnega da bi ga lahko sami zavestno opazili.

Piotr Krajewski; umetniški direktor WRO Bienala je med video deli, instalacijami, medijskimi objekti in performansi, ki so bili prikazani v okviru lanskoletnih ducatov programov, predstav in ekshibicij; izbral dvajset del, ki enkratno zajamejo in raziščejo našo sodobno realnost, in niso podobni katerem koli prej prikazanim interpretativnim pristopom. Nekatera od teh so del WRO on Tour (WRO na turneji) na festivalu Speculum Artium 2020.