WRO ART CENTER – WRO NA TURNEJI

https://wrocenter.pl/en/o-wro/

Poljska prva institucija, ki deluje na prese─Źi┼í─Źu sodobne umetnosti, medijev in komunikacije in se nahaja v Wroc┼éawu na jugovzhodu Poljske.

Originalne razstave, izobra┼żevalni, raziskovalni in publikacijski programi WRO Art Centra so osnovani na eksperimentalni umetnosti in organizacijskih praksah. 

Preko poljskih in mednarodnih projektov prikazujejo kreativni potencial novih tehnologij in raziskujejo inovativne odnose slike, zvoka in percepcije v kontekstu moderne umetnosti in kulturne refleksije. 

Predstavljeni programi nagovarjajo ┼íir┼ío publiko katero zanimajo novi jeziki umetnosti. WRO Art Center je ve─Źinoma financiran s strani javnih sredstev in EU skladov in je tako neodvisna institucija in organizacija za javno dobro. 

O WRO biennalu 

Ob 30 obletnici WRO Biennale raziskuje razvoj komunikacijskih orodij; ponuja kriti─Źni pogled na procese ki se dogajajo v dru┼żbi, komunikaciji in dru┼żbi; in raziskuje ─îLOVE┼áKI VIDIK skozi post-tehnolo┼íko perspektivo. 

Od maja do decembra 2019 je na WRO bilo razstavljeno ve─Ź kot sto del mednarodnih umetnikov. Bila so postavljena na lokacijah ┼íirom Wroc┼éawa. Ponujala so pogled na kompleksne skrbi znotraj teme ─îLOVE┼áKI VIDIK 18. WRO Bienala pri ─Źemer so v ospredje potisnila ─Źlove┼íko prisotnost in aktivnost v po-resni─Źnem (post-truth) in s krizami prepredenim svetom; tem dejstvom, ki ga pogosto postavimo izven globalnega zavedanja kot preve─Ź transparentnega da bi ga lahko sami zavestno opazili.

Piotr Krajewski; umetni┼íki direktor WRO Bienala je med video deli, instalacijami, medijskimi objekti in performansi, ki so bili prikazani v okviru lanskoletnih ducatov programov, predstav in ekshibicij; izbral dvajset del, ki enkratno zajamejo in razi┼í─Źejo na┼ío sodobno realnost, in niso podobni katerem koli prej prikazanim interpretativnim pristopom. Nekatera od teh so del WRO on Tour (WRO na turneji) na festivalu Speculum Artium 2020.