The Nemesis Machine je mini mehanska metropola, ki nadzoruje obnašanja, delovanje in spreminjanje informacij v svetu okoli nas. Za ta namen uporablja povezane naprave in elektronsko mediirane informacije poslane preko interneta. The Nemesis Machine je postala velika inštalacija, ki je prilagojena in prirejena vsakemu prostoru kjer je razstavljena. Umetniško delo predstavlja kompleksnost realno-časovnega mesta kot spreminjajoč kompleksni sistem. Na osnovi realno-časovnih podatkov, sprejetih preko mreže brezžičnih senzorjev vizualizira življenje v metropoli. Umetniško delo ki ga vidite, je mesto elektronskih komponent, ki realnem času odsevajo kaj se dogaja drugje. Majhni zasloni kažejo slike obiskovalcev, tako da tudi te postanejo del mesta.

Umetniško delo preobliči te informacije in podatke ter ustvari paralelne realnosti. V osrčju tega dela leži interes za urbano okolje; mreže kamer in senzorjev, ki se nahajajo v njem, ter povezana vprašanja zasebnosti in kontrole. Umetniško delo je presečišče konceptov pametnih mest, interneta stvari (The Internet of Things – IOT) in novih tehnologij, ki nadzorujejo realno-časovno okolje. V izgledu je the Nemesis Machine kot Veliki Brat (Big Brother) razdeljen skozi lečo (perspektivo) interneta stvari. Obiskovalcem ponuja ptičji pogled kibernetske mestne perspektive, kjer so nebotičniki zgrajeni iz silicija in vezij.

Podatki in njihove interakcije – dogodki, ki se dogajajo v okolju, ki obkroža in omejuje inštalacijo – so spremenjeni v silo, ki animira mesto v življenje s povzročanjem premikanja in spremembe; oziroma drugače, spremenjeni so v nove dogodke in dejanja. Na ta način mesto igra samega sebe v realnem času preko svoje fizične poosebitve ali elektronskega dvojnika. Mesto katerega vidimo igra samega sebe skozi drugo mesto. Vzrok in posledica postaneta očitna na diskreten in intuitiven način. Ko se neko dejanje zgodi v resničnem mestu, povzroči da se drug dogodek zgodi v njegovem popolnoma drugem, a popolnoma vključenem dvojniku. Poosebitveno mesto ni zgolj kontrolirano s strani resničnega mesta v smislu funkcije in operacij, ampak je popolnoma odvisno od njega za svoj obstoj.

Umetniško delo se prav tako osredotoča na to kako zavedno ali nezavedno vplivamo drug na drugega in na stopnjo, do katere bo tehnologija v prihodnjosti, prevzela kontrolo nad našimi telesi in prisotnostjo v mestu. To je mesto kjer ni zasebnosti. The Nemesis Machine se sprašuje kako lahko nove tehnologije predstavijo svet, v katerem smo osvobojeni in opolnomočeni; kjer ta tehnologija končno postane več kot zgolj domislica in začne resnično delati za nas. Ali pa nas bodo, kot stroj to nakazuje, te tehnologije kontrolirale, delile, razdvajale in ustvarjale več meja.

 

    • Umetniško delo se nahaja znotraj tem urbanih pokrajin, kulture nadzora, zasebnosti in povezanega mesta
    • Postavlja vprašanje kdo si lasti podatke; in ugiba, da bodo virtualne meje kmalu ustvarile več sistemov kontrole
    • Brezžični mrežni senzor je nastavljen tako, da nam vizualizira prostor okoli nas, kot svetove polne podatkov interneta
    • Umetniško delo je hibridna postavitev pametnega mesta in instalacije interneta stvari (IoT)