Izmišljena bitja

Cristina Bodnărescu in George Urse

Na stičišču fizičnega in virtualnega prostora je mogoča komunikacija med vrstami. Delo Imagined Critters udeležencem ponuja intimno srečanje z nečloveškim virtualnim bitjem, ki razume nekatere človeške kretnje in se nanje odziva s spremembami vedenja. Interaktivna avdiovizualna instalacija s performativnim značajem vabi gledalca, da z gibanjem razišče čudna izmišljena bitja in njihov svet ter z njimi vzpostavi prvi stik.

Kadarkoli senzor v razstavnem prostoru zazna gledalca, se na zaslonu pojavi drugo bitje, ki mu sledi po prostoru. Na nekatere človeške kretnje (objem, napad, salutiranje in skrivanje) se bitje odzove s spremembami v videzu in zvoku, ki ga oddaja, kot bi s človekom poskušalo vzpostaviti komunikacijo.

Video projekcija površino stene spremeni v okno v drug svet ter tako delu dodaja plastičnost. Bršljan in neonske cevi, ki so prisotne v virtualnem prostoru, so vključene tudi v galerijski prostor, da podvojijo resničnost izkušnje in ustvarijo občutek prisotnosti. Interaktivna instalacija je zasnovana za enega udeleženca naenkrat in ponuja holografsko prvoosebno perspektivo s pomočjo senzorja gibanja, ki sledi položaju glave gledalca in v skladu z njim premika virtualno kamero.

Delo temelji na prepoznavanju kretenj in obravnava idejo redukcionistične umetne inteligence, ki razume človeško vedenje. Nenavadna bitja so bila ustvarjena s pomočjo programske opreme Midjourney, generatorja slik, ki temelji na umetni inteligenci, in so bila nato preoblikovana v 3D virtualna bitja.


Skip to content