HAMCA – Hologramsko zagnani sestav zvončkov za več glasbenikov

Corbin Ordel in Pat Spadine

PC je trajajoče sodelovanje med P. Spaldinom in Corbinom Ordelom. Uživata in uporabljata prednostih tako fizičnih kot digitalnih svetov preko odpiranja dostopnih točk med seboj. Kot umetnika kontrastnih tehnoloških specializacij Spaldine in Ordel združujeta misli in vire da razrahljata notranje omejitve pri delu z fizičnimi inštrumenti. 

Zgodovinsko gledano so tako rekreativni in profesionalni glasbeniki in skladatelji bili inhibirani in pod vplivom mehanskih realnosti inštrumenta in telesa ki ga igra. Zmožnost, ki jo ime mehanična povezava, da prenese izraženo od glasbenika do zvoka je nesporna in čudovito izražena vsakič ko se pritisne tipka na klavirju. V moderni zvočni podobi pa je tudi nesporna in mnogokrat slišana zmožnost, ki jo imajo digitalni sistemi, da omogočajo simultan prenos kreativnosti v zvok, preko povečevanja zmožnosti glasbenika. Oba načina interakcije omogočata da uspeva nekakšna intimnost med izvajalcem in zvokom. Mehanski vmesnik jača ekspresije telesa, medtem ko digitalni poudarja stvaritve uma. Z razvojem tehnologije, ki zajamejo odtenke fizičnih ekspresij preko digitalnih vmesnikov, se kihotski cilj uravnavanja neposrednosti mehanične povezave in fleksibilnosti programiranja vmesnika čedalje bolj približuje.

Da bi razvili te ideje in začeli pogovor vas PC vabi da igrate Hologram Actuated Multiplayer Chime Array (Hologramsko zagnani večigralni sestav zvončkov). HAMCA ima dva stolpa v katerih je po osem, horizontalno obešenih aluminijastih podolgovatih zvončkov, kar maksimira njihovo resonanco. Uglašeni so z namenom glasbenega sodelovanja. Zvončke elektro-mehanično udarjajo solenoidi, ki so jih večvrednostno reciklirali iz avtomatskega dela klavirja. Do trije igralci lahko simultano dostopajo do vmesnika HAMCA z XR očali, ki  prikazujejo glasbeno pokrajino holografskih objektov. Nekateri hologrami imajo 1:1 povezavo z zvončki; če se dotakneš se teh hologramov  se sliši zvok teh zvončkov. Te zvončke lahko smatramo kot tipke na klavirju, pri čemer lahko tipko vzamemo iz tipkovnice in jo postavimo kamorkoli jo avtor želi postaviti v fizičnem prostoru. Poleg teh “tipk” je tudi zbirka večjih holografskih struktur in objektov. Te hologrami so rekonstrukcije različnih digitalnih glasbenih orodij v normalni realni velikosti, ki omogočajo da se glasbene misli shranijo, ponavljajo, manipulirajo in zlagajo. Kar je vsakdanje elektronskim glasbenikom, ampak redko na voljo akustičnim izvajalcem, ta orodja omogočajo kompozicijo in performans glasbe izven fizičnih zmožnosti telesa izvajalca. HAMCA je bil zasnovan da poda izkustvo uporabe teh digitalnih orodij na akustičnih instrumentih na kolaborativen način. Ko raziskujete instrumente, vizualni prikazovalniki omogočajo drugim, da vidijo projekcijo holografskega sveta, med poslušanjem zvoka zvončkov. 

V izobilju načinov, kako igrati HAMCA je vsaka pot pravilna. Strah, ki spremlja približevanju inštrumentu “katerega ne znate igrati” izgine, ko ugotovite da “nihče ne zna igrati te stvari!” in opazite da “vsi vedo kako igrati to stvar!” Preko te mantre, želi PC, da vas intuitivna narava upravljanja z gibi in popolna noviteta holografske tehnologije, prepriča da igrate in uživate v izkustvu glasbe, brez notranjih kreativnih omejitev mehaničnih vmesnikov instrumentov. In med vsem tem, ustvarjate glasbo, ki se blešči z nagonskim povratnim odzivom in veličastnimi nepopolnostmi akustičnega instrumenta.

Skip to content