Pesmomat

Portal Vrabec Anarhist Društva slovenskih pisateljev, Slovenski center PEN, Fakulteta za računalništvo in informatiko

Foto: Janez Marolt

Pesmomat, unikaten, robotiziran avtomat, želi poezijo pripeljati tja, kjer so ljudje. Mimoidočim omogoča, da za kovanec kupijo pesem, si polepšajo dan ter simbolno – pa tudi dobesedno – podprejo širjenje poezije.
Idejno je projekt nastal v okviru Vrabca Anarhista – portala Društva slovenskih pisateljev, izvaja pa se v sodelovanju s Slovenskim centrom PEN, z Društvom slovenskih pisateljev ter s Fakulteto za računalništvo in informatiko. Njegovo poslanstvo je približati klasično in sodobno poezijo širši javnosti ter omogočiti prodor mladim pesnikom in pesnicam.

Narod brez kulture ne more preživeti.
Slovenski pisatelji in pisateljice, posebej pa pesniki in pesnice se trudijo najti svoj prostor pod soncem in pri tem bijejo boj za obstanek v vse bolj komercialnem svetu. Bralna kultura v Sloveniji je na zaskrbljujoče nizkem nivoju. Raziskava iz leta 2019 je pokazala, da kar 49 % ljudi v zadnjem letu ni prebralo niti ene knjige, nevezane na delo ali študij. Več kot 20 knjig (brez študijske literature) letno prebere le še 6 % ljudi, vsakodnevno pa knjige bere le 9 % ljudi. Še posebej malo stika pa imajo ljudje s poezijo.

Pesmomatova poetična intervencija.
S svojo poetično intervencijo želi Pesmomat sprožiti nujno potrebno javno debato o pomenu uživanja leposlovja. Mimoidoče vabi k nakupu pesmi; po plačilu s kovancem izbrano pesem natisne in jo tudi zrecitira. Ponuja širok izbor del klasičnih slovenskih pesnikov in pesnic ter pesmi sodobnih pesnikov in pesnic. Projekt skrbi za edinstveno kulturno promocijo slovenske poezije – s svojo robotizirano obliko in digitalizirano dostopnostjo poezije je Pesmomat gotovo posebej privlačen za mlade in najmlajše.


Skip to content