Prikazna - Polarni sij ljudi

Polarni sij ljudi

Jaka Waldhutter

Misli in čustva so najbolj intimni deli ljudi. So edino, kar je povsem posameznikovo in četudi včasih delujejo drugače, kot bi si želel, je posameznik edini, ki ve, kaj zares čuti.

Avtor se v delu Polarni sij razgalja in vsem omogoča vpogled v svoje čustvovanje. En teden je nosil bralec možganskih valov, jih analiziral ter s pomočjo strojnega učenja alfa, beta, gama, teta in delta možganske valove pretvoril v duševna stanja, kot so fokus, stres, zanimanje in sproščenost.

Možgani so razdeljeni na dve polovici, zato je tudi instalacija razdeljena na dva dela. Na levi strani sobe, ki predstavlja logični del možganov, laserski projektor projicira podobe, ki spreminjajo barvo in obliko v skladu z alfa in beta možganskim valovanjem. Slednja predstavljata najbolj aktivna oziroma pogosta možganska valovanja: beta valovi so prisotni pri razmišljanju in med dejavnostmi, alfa valovi pa so prisotni med stanjem sproščenosti. V projekcijo so vključeni tudi teta valovi, ki se pojavijo med spanjem ali v stanju močne utrujenosti. Oblike se projicirajo skozi difrakcijsko lečo, ki jih spremeni tako, da spominjajo na možganske nevrone.

Na desni strani sobe, ki predstavlja kreativni del možganov, so prikazana duševna stanja, kot so fokus, interes, sproščenost in stres, v obliki grafov, razporejenih po celotni steni. Grafi se spreminjajo v skladu z intenzivnostjo posameznega duševnega stanja. Ker je tehnologija zaznavanja čustev še v povojih, se vsi grafi premikajo kot v vetru in tako opozarjajo, da gre le za predvidevanja. Oblike, ki nastajajo, spominjajo na polarni sij, kar je dalo projektu ime.

Kljub temu da je ločenost možganskih polovic le razširjen mit, je znanstveno dokazano, da je leva možganska polovica aktivnejša pri jezikovnem izražanju in reševanju problemov.

Delo odpira vpogled v avtorjevo življenje in omogoča intimno spoznavanje umetnika. Skozi instalacijo gledalec podoživi razpoloženja in dejavnosti avtorja v različnih trenutkih. Ob priložnosti lahko gledalec postane tudi aktivni udeleženec instalacije in svoje misli odkrije ostalim.

Koprodukcija RUK/DDT


Logotipi projekta RUK
Skip to content