Prikazna - Potovanje v čas

Sprehod spomina

Mojca Kamnik, Umetniški klub 101, Tomislav Gangl Production

Sprehod spomina je virtualna simulacija sprehoda skozi najbolj obljudene ulice Ptuja iz obdobja med letoma 1955 in 1960. Sprehod obsega vizualno perspektivno, ki zajema tako takratno arhitekturo in urbanistične posebnosti obdobja kot izgled in ritualne ljudi na ulici, ter zvočno perspektivo. Slednjo gradijo domnevna zvočna krajina takratnega časa: od uličnih dialogov, priljubljenih in ljudskih skladb tistega časa do kompozicij petja takrat živečih ptic ob Dravi.

Prvotni namen projekta je osebam z demenco iz Ptuja in okolice (ponovno) približati čas njihove mladosti. Na tak način jim želijo avtorji nuditi obliko sproščanja in stimulacije, s čimer bi se idealno zmanjšala uporaba medikamentih sredstev in obremenitev zaposlenih, osebe z demenco pa bi z več čuti lahko podoživljale spomine, ki so zaradi narave bolezni njihova vsakodnevna stalnica.

Projekt je oblika re-kreacije določenega obdobja oziroma fiktivna replika časa, ki je še najbolj živ v spominih trenutne tretje generacije in se danes kaže v raznih oblikah retra. »Sprehod spomina« je za nekaj minut mogoč.

Projekt združuje mnogo področij: od kulturne dediščine, sociologije in psihologije, etnologije, medicine do 3D-modeliranja in 3D-zvoka ter predstavlja nit preteklosti s prihodnostjo in eno izmed možnosti dela z demenco tudi v prihodnje.

Pilotni projekt RUK


Skip to content