Kvadrofenija

RUK – Laibach – Dewesoft

Velika črna Laibachova kocka, ‘made in Trbovlje’, je lahko tudi Laibachov ‘črni kamen’ modrosti oziroma kamen spotike, meteorit, sestavljen iz množice fragmentov, kamor so ujete izgubljene duše Laibachovih sledilcev, ki so kamen-kocko polirale do gladkega. Kvadrofenija  je disociativna motnja kolektivne identitete, ki odraža štiri strani, štiri različne karakteristike Laibacha – vsaka naj bi predstavljala osebnost enega člana skupine. Hkrati ime asocira tudi na izraz kvadrofonični zvok, ki je ena od bistvenih fizikalnih iluzij te kocke, v kateri tvori zvok množica zvočnikov in ga oddaja na štirih straneh.

Laibachov miselni, inteligentni kod temelji na skupinskem umu, znanem kot Kolektiv, ki počiva, oziroma ‘lebdi’ na četvornem principu, kot ga v laibachovskem univerzumu narekuje Imanentni Konsistentni Duh (IKD). Vsak Laibachov sub-objekt je s Kolektivom povezan s prefinjenim nevralgičnim omrežjem, ki vsakemu članu zagotavlja stalen nadzor in vodenje. Mentalna energija skupinske zavesti lahko pomaga oslabljenemu sub-objektu pri zdravljenju ali regeneraciji poškodovanih delov telesa in tehnologije. Kolektivna zavest jim omogoča ne le, da si “delijo iste misli”, temveč tudi, da se hitro prilagajajo novim taktikam. Sub-objekti v kolektivu nikoli zares ne govorijo, prenašajo in distribuirajo le kolektivni glas in misel.

Vse kar velja za Laibach, velja tudi za Laibachovo kocko, ki je njegovo simbolično, metaforično opredmetenje. Običajne zmogljivosti kocke vključujejo hitre pogone prabesed in transzvokov, samoregeneracijo in več redundantnih sistemov, prilagodljivost v odzivnosti ter različna energijska polja (pri)vlečnih in svetlobnih žarkov. Kocko odlikujeta tudi velikost in popolna estetska oblika. Kocka v svojem naravnem stanju miruje in meditira, zvok pa ustvarja in sproža v stiku z zunanjim svetom interaktivno, v prepletu naključnih postopkov in odzivanja na energijo obiskovalcev/uporabnikov/vsiljivcev. Seštevek toplotne energije obiskovalcev vpliva na navidezno oziroma naslušno kaotičnost in nasičenost zvočnega jezika. Vsakemu prejemniku je dodeljen po en motiv iz Laibachove kolektivne podzavesti, kinetična energija obiskovalca pa nadzoruje hitrost in smer predvajanja tega motiva. Obiskovalci tako s svojimi telesi in njihovim gibanjem poganjajo energetski tok in prispevajo k shizofreničnem, oziroma kvadrofeničnem mentalnem ustroju in odzivanju kocke …

Inženirji:

Laibach 
Dewesoft
Aleksander Klemenič
Tadej Droljc (intermedijsko programiranje in umetniško svetovanje)
Janez Cestnik
Marko Turel
Luka Jamnik (zvočna kompozicija)
Aleš Dravinec, ADRaudio, design akustičnih in elektronskih elementov

Projektanti:

DDT / RUK
TNM


Skip to content